Skip to content

Hvordan oppbevare epler – hermetisering, legg på Norgesglass

oktober 7, 2013

Både frukt og bær kan hermetiseres. Men fordi bær er lett å fryse, hermetiserer
vi vanligvis bare frukt. Hermetisering gir oss mulighet til å ta vare på og forlenge
vår norske fruktsesong. Både epler, pærer, plommer, moreller og kirsebær er godt
egnet for hermetisering. Men også stikkelsbær, rips og rabarbra kan hermetiseres
med et godt resultat.

CaptureHermetisering

«Lettvint hermetisering»
Frukten skrelles og deles
opp i båter.
Trekk frukten forsiktig
i sukkerlake ved 80-90
grader, til den blir mør.
Legg deretter frukten
over på rene og varme
glass. Sukkerlaken kokes
deretter opp igjen, siles
og helles over frukten på
glassene. Hell på slik at
glassene nesten renner
over. Tørk om nødvendig
av kanten med et rent
håndkle og skru på lokket.
Avkjøl og skru lokket
fastere på før glassene
settes kjølig for lagring.
Du kan beregne ca. 3 dl
sukkerlake til et litersglass
fylt opp med frukt.
Hermetiserte epler eller pærer
Bruk fortrinnsvis faste og syrlige epler.
Bruk lettvint hermetisering ved å varme eplene delt i båter forsiktig i sukkersaus
ved ca. 90° C. Beregn 15-20 min. Se framgangsmåten over.
For å hindre mørkfarging, kan du bruke C-vitamin-tabletter (askorbinsyre). Beregn
6-8 tabletter (0,05 g) til et glass på 1 liter. Behold gjerne skallet på – som på bildet –
og lag din egen dekor. Eplene tar seg da litt bedre ut på f.eks. en dessert-tallerken.

Kilde tekst og bilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: