Hjemmelaget eplesaft og eplemos m/honning
Det er vel på tide å vise hva jeg drev på med på mandagskvelden.
Da jeg kom hjem fra jobb sto Mannen i stige for å plukke de siste eplene i fra treet. Bildet nedenfor viser eplehøsten vår fra i år. Det som er litt imponerende er at det er i fra kun ett tre. Eplene er ikke så store og det er vel fordi det var for mange epler på det. Vi får riste litt ekstra i grenene neste år.
Lage eplesaft i saftkoker
Jeg ble så inspirert av at Mannen plukket ned alt at jeg fikk lyst til å lage eplesaft. Først så la jeg de rene flaskene jeg skulle ha eplesaft i, inn i stekovnen på 100 grader (stekovenen kan brukes til så mangt) og der fikk de ligge til jeg nesten var ferdig med eplesaften. Bare for å drepe så mye bakterier som mulig. Flaskene er i fra eplegløgg jeg bruker å kjøpe i Sverige. Jeg har mange slike grønne og oransje flasker (venner har samlet for meg), som jeg bruker til saftlaging.
Så delte jeg eplene (med skall, stilk steiner og alt) i 4 og la de i saftkokeren. Hvis du ønsker å vite hvordan jeg lager saft i saftkoker kan du se på dette blogginlgget mitt om Hvordan lage eplesaft i saftkoker. Den eneste forkjellen jeg gjorde denne gangen var å legge litt sukker mellom eplelagene. Jeg bruker da rørsukker (tror det er litt sunnere – men sukker er vel sukker :-))
Det er en ca 4-5 flasker med saft jeg får ut av en gryte som det er bilde av over. Jeg har plukket så mye epler at jeg må nok lage saft i flere omganger.
Eplemos av eplerestene
Det er alltid så mye rester etter å ha lagd saft, og før så har vi kastet det (med dårlig samvittighet – ikke særlig fremtidsrettet) fordi det er stilker, skall og steiner i den. Jeg har som oftes ikke tid eller ork til å skrelle og renske alle eplene før jeg lager saft.
Etter å ha sett litt på netttet, fant jeg ut at det finnes en måte å lage eplemos av restene i fra saftkokingen selv om det er skall, steiner og stilk i den. Jeg har ikke sett et slik apparat i Norge, men har noen det, så er det kjempefint om noen forteller meg hvor jeg kan få kjøpt et slikt et. Det kalles et «mat mølle» – food mill.
Jeg fant opp min egen variant. Jeg brukte dørslaget mitt og et stapper. Funket som bare det. Men jeg tror nok en «food mill» hadde vært hakket mer lettvint.
Halvparten av eplemosen søtet jeg med rørsukker (1- 2 SS) og halvpartet søtet jeg med honning (2 store SS).
Mannen synes eplemosen med sukker er best. Etter all saflaging og eplemoslaging var ferdig lot jeg de lufte seg litt i glassene sine.
Hvis jeg gir bort glassene lager jeg egne etiketter som jeg har designet selv og printer ut på ark ferdig med etiketter (labels). Dvs de har klister på baksiden så det er bare å lime de på glasset.
Det tok ikke så lang tid, og mens jeg ventet på at eplene skulle ferdigdampkokes i saftkokeren gjorde jeg andre ting.
Mange spør meg hvorfor jeg ikke leverer inn eplene mine til f.eks. Askim frukt- og bærpresseri og kjøper «billigere» produkter tilbake. Det er klart at det er bedre enn å bare la eplehøsten gå til spille (se mitt innlegg om Høsting av epler – hva gjør jeg så med eplene?), men det er en egen tilfredstillelse å ta vare på det man har. Da vi satte oss ned på kvelden å spiste en skive med godt smør og nylaget eplemos, så sukket Mannen og jeg i egen god glede.
Begynner å lure på om du har blitt tildelt flere timer i døgnet enn andre. Fantastisk hva du får til. Takk for nok et inspirerende blogg-innlegg. Jeg får lyst til å være mer fremtidsrettet.
Det fungerer helt fint å bruke fremfangsmåten for å lage råsaft og puré av epler.
Hadde kanelstang i eplene + honning til råsaften. Supergodt☺
Så flott, høres deilig ut.
Dersom du ikke allerede har funnet en food mill: https://www.amazon.com/OXO-Good-Grips-Food-Mill/dp/B000I0MGKE
Tusen takk for bra oppskrift!
Jeg har en 3 etasjes grytesett der ene kasserollen har mange hull, beregnet på damping av grønnsaker. Den brukte jeg med stamper for å lage eplemos, etter å ha kokt eplene myke.
Takk for tipset. Man tar jo det man har og fungerer det så er ingen ting bedre enn det. Høres ut som du får en skikkelig god eplemos.