Oppbevaring av epler – forvelling så i fryseren
I innlegget mitt «Høsting av epler – hva gjør jeg så med eplene?» skrev jeg om oppbevaring av epler som man har plukket. Der nevnte jeg som en av oppbevaringsmåtene – forvelling – som er en super måte å ta vare på epler på.
Da kan man ta opp eplebiter i fra fryseren og lage eplekake eller annet godt som trenger eplebiter i seg. Det går selvsagt an å bare renske og skjære epler i biter for så å fryse de uten å ha forvellet de, men da blir de litt brune.
Forvelling av epler.
Kok opp vann med litt av saften fra en sitron og ca 1 SS sukkerGjør istand en bolle/kar med iskaldt vann (gjerne med isbiter i).
Rensk og skjær eplene i passende biter
(Jeg skjærer noen i smale båter og andre i firkantede biter – spørs hva jeg skal bruke de til)Hell eplene i det kokende vannet og la de koke i ca 1-2 min (spørs hvor store bitene er).
Ta eplebitene raskt opp fra det kokende vannet (i en sil) og legg de i en bolle med iskaldt vann -gjerne med isbiter.
Sil av eplebitene og legg de til tørk (Jeg bruker glasshåndkle, men tørkepapir er også ok – ikke så miljøvenlig da!)
Frys ned:
- Enten ved å legge de ferdige forvellede eplebitene hver for se på en plate og frys de på platen. Når de er fryst ferdig så kan du legge de i f.eks. i rene brukte melkekartonger. Da er det lett å ta ut bare det du trenger til kaken eller paien.
- Eller ved å legge ferdig forvellede eplebiter rett ned i poser eller rene brukte melkekartonger.
Denne måten å oppbevare epler gjør at du kan ha ferdig eplebiter fra egen hage/eller andres hage utover hele vinteren. Det tar litt tid, men ved å ta vare på frukthøsten rundt oss lever vi et fremtidsretett liv, også smaker eplekaker fra egne epler så mye bedre!