Gå til innhold

Oppbevaring av epler – forvelling så i fryseren

oktober 3, 2013

Forvellet eplerI innlegget mitt «Høsting av epler – hva gjør jeg så med eplene?»  skrev jeg om oppbevaring av epler som man har plukket. Der nevnte jeg som en av oppbevaringsmåtene –  forvelling –  som er en super måte å ta vare på epler på.

Da kan man ta opp eplebiter i fra fryseren og lage eplekake eller annet godt som trenger eplebiter i seg. Det går selvsagt an å bare renske og skjære epler i biter for så å fryse de uten å ha forvellet de, men da blir de litt brune.

Forvelling av epler.
Kok opp vann med litt av saften fra en sitron og ca 1 SS sukker

Gjør istand en bolle/kar med iskaldt vann (gjerne med isbiter i).

Rensk og skjær eplene i passende biter
(Jeg skjærer noen i smale båter og andre i firkantede biter – spørs hva jeg skal bruke de til)

Hell eplene i det kokende vannet og la de koke i ca 1-2 min (spørs hvor store bitene er).

Ta eplebitene raskt opp fra det kokende vannet (i en sil) og  legg de i en bolle med iskaldt vann -gjerne med isbiter.

Sil av eplebitene og legg de til tørk (Jeg bruker glasshåndkle, men tørkepapir er også ok – ikke så miljøvenlig da!)

Frys ned:

  1. Enten ved å legge de ferdige forvellede eplebitene hver for se på en plate og frys de på platen. Når de er fryst ferdig så kan du legge de i f.eks. i rene brukte melkekartonger. Da er det lett å ta ut bare det du trenger til kaken eller paien.
  2. Eller ved å legge ferdig forvellede eplebiter rett ned i poser eller rene brukte melkekartonger.

Denne måten å oppbevare epler gjør at du kan ha ferdig eplebiter fra egen hage/eller andres hage utover hele vinteren. Det tar litt tid, men ved å ta vare på frukthøsten rundt oss lever vi et fremtidsretett liv, også smaker eplekaker fra egne epler så mye bedre!

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: