Gå til innhold

34 Sparetips – hvordan spare mer i hverdagen

januar 5, 2013
Planlegging og bevistgjøring gjør det mulig å lege et nøysomt liv.

Planlegging og bevisstgjøring gjør det mulig å leve et nøysomt liv.

Jeg har akkurat fullført familiens regnskap for 2012. Jeg ser at det er poster vi har vært flinke å være nøysomme på, og andre poster kunne vi ha vært bedre på – som matposten. Noen poster som bøker, video, filmer prioriterer vi å bruke litt penger på. Men uansett så har det fått meg til å tenke på er det små grep vi kan gjøre i hverdagen for å spare litt her og der. Enten for at husholdningen skal greie å gå rundt eller for å spare til noen man virkelig trenger eller ønsker seg.

Her er en liste over forslag på ting som det kan spares inn på:

 1. Kvitt deg med kredittkortgjeld (hvis du har). Dette setter jeg først på listen for det er vel den viktigste måten å spare på.
 2. Planlegg og vær bevisst i all økonomi og sparetiltak.
 3. Lag et budsjett. Hvis du aldri har gjort det før, er tiden for å starte med det nå. Det finnes flere gode budjstter for privathusholdning på nettet.
 4. Sjekk matbutikkenes tilbudsaviser hver mandag på nett og lag en handleliste ut i fra det du trenger og sett opp en 2 ukers meny ut i fra det. Tilbudsavisene finner du her: COOP, ICA, MENY, SPAR, REMA1000
 5. Ha en «kjøttfri mandag» hver uke. Sunt, og fremtidsrettet.
 6. Kutt ned på snacks, godteri, brus og hurtigmat. Ikke bare sparer du mange penger på det, men det vil gi deg en helsefordel også. Jeg sier ikke at du skal kutte det helt – hvem greier vel det:-)
 7. Drikk bare vann.
 8. Bruk det du handler. Det høres ut som en selvfølge, men har vi ikke alle matvarer i kjøkkenskap, matlager eller kjøleskap som går ut på dato eller blir dårlig å må kastes.
 9. Hold hjemmet ditt rent og organisert. Da sparer du penger på rengjøringsprodukter – fordi det ikke er så skittent og når det er organisert vet du hva du har i så du ikke kjøper dobbelt eller bruker opp f.eks. den maten du allerede har.
 10. Ikke kjøp blader og bøker, men dra til biblioteket for begge deler. Når jeg finner bøker jeg har lyst å lese skriver jeg de opp og låner de på bibloteket.
 11. Ta opp filmer på TV – for å se de senere når det passer, er ønskelig eller du har tid.
 12. Bruk mindre av alt. Håndsåpe, tannkrem, bodylotion, skuremiddel, vaskemiddel. Det er forbausende hvor lite man trenger og alikevel blir ren og smurt inn.
 13. Ikke kjøp klær på et år – eller kjøp brukt hvis du absolutt må ha noe. Barn vokser så de må jo ha klær, men som skrevet, så er det mye bra brukt å få kjøpt, samt at det er veldig fremtidsrettet når du kutter ned på forbuket i verden.
 14. Ikke bli et offer for SOS. Skinnende Objekt Syndrom er en sykdom som kan ødelegge hele budsjettet ditt. Hvis det er nytt og kult så hold hodet kaldt og vent på at den første entusiasmen har lagt deg.
 15. Tenk over hva du handler og tenk: «Trenger jeg virkelig dette og trenger jeg det nå». (De fleste av oss har det vi trenger.)
 16. Ikke bare kjøpt fordi det er på salg og du sparer masse penger. STOPP å tenk på nr.9 og 10 selv om du kan spare penger på det.
 17. Kombiner handleturen din med andre oppgaver du skulle ha utført, slik at du ikke bruker bilen hele tiden til småkjøp.
 18. Gå og sykle mer.
 19. Ikke ring opplysningen, men finn tlf. nr på Gule sider.
 20. La stekeovnen stå oppe når du er ferdig med den for å slippe ut resten av varmen i rommet.
 21. Senk temperaturen inn 1-3 grader. Dette kan være litt ukomfortabelt til å begynne med, men kle på det en ekstra genser, sitt med pledd og ha varmes sokker/tøfler inne. Mye å spare på varmen her i Norge.
 22. Fyll tørketrommelen med to vasker + legg inn et tørt håndkle.
 23. Tørk vasken på klesnor ute eller inne.
 24. La ikke vann renne når du skreller poteter eller vaske kopper. Fyll en balje eller vasken ved siden av med vann for skylling.
 25. Spar småpenger fra lommebøker, nattbord eller lommer for gøyting eller andre ting du trenger/ønsker deg.
 26. Lukk av rom på vinteren som du ikke bruker. Her er det mye strøm å spare. Vi har fire soverom, men vi bruker bare to, så når det er som kaldest lukker vi de. Kommer det overnattingsbesøk varmer vi opp de rommene en dag før.
 27. Sjekk om du kan flytte forsikringer, strømleverandør og telefon/mobilabbonement. Jeg er medlem i Norsk familieøkonomi som gjør at jeg sparer en del kr, samt at jeg har spotpris på strøm gjennon Norks familieøkonomi.
 28. Fyll bensin i helgen eller mandag formiddag – da er den vanligvis billigere.
 29. Dra til Sverige for å ta service på bilen eller reparer/lakk den der. Mye billigere!
 30. Fiks ting selv. Kan ting repareres? Lær deg å gjøre det selv. Kan du ikke sy, snekre, male – lær av noen du vet som kan det. Dette er å leve fremtidsrettet ved at man tar vare på de tingene man har.
 31. Lån verktøy for å reparere ting – symaskin, sirkelsag osv.
 32. Finn løsninger: Hvis noe blir ødelagt og det ikke kan repareres, prøv å lev uten det eller finn andre løsninger. F.eks går gressklipperen din i stykker, kan du låne av naboen? (Litt vanskelig kanskje å spørre om fordi vi Nordmenn vil jo gjerne greie oss selv)
 33. Si NEI – til barna dine. La barna lære seg å bruke sine egne (lommepenger(tjente penger)) penger på det de ønsker seg. Du er ikke en mamma-bank.
 34. Fortell venner og famile at du har et budsjett. Vær ærlig å si det rett ut slik at de forstår levemåten din og at du selv ikke blir fristet til å være med på ting du egentlig ikke har råd til.

Til slutt vil jeg si noen generell ting om pengeforbruk som jeg har tenkt litt på i de senere årene.

Still deg inn på det som virkelig er viktig for deg. Når vi blir opphengt i å tjene penger og ha mange flotte ting, mister vi viktigheten av våre forhold med venner og familie. Hvis du ønsker å være en nøysom person, begynn med å oppføre deg slik nøysomme personer oppfører seg. Det betyr å bruke mer tid og fokus på hva som virkelig er viktig i livet. Ha en god samtale, kom deg ut av huset for å trene, kos deg med en god bok eller lær noe nytt. Lær igjen hvordan å være lykkelig uten å måtte kjøpe noe.

Skjær ned. Trenger du så stort hus, bil eller akkurat de tingene – som du tror/trodde du gjorde. «Ikke la ditt slott bli ditt fengsel»

Gradevis forandring.
Da jeg startet med å bli mer nøysom og sparsommelig så gjorde jeg små forandringer gradvis. Det tror jeg er måten å få dette til på. Det beste råd jeg kan gi er å ta to råd fra alle disse sparetipsene og legge de til det du/dere er nøysomme med allerede. Når dette er blitt en vane kan du legge til to til osv.

Herren har gitt oss denne jorden slik at vi skal sørge for det vi trenger selv. Han ønsker at vi skal ha fremgang. Hvis vi greier å bruke pengene fornuftig og setter Guds rike først i vårt liv, vil Herren velsigne oss både økonomisk og åndelig.

Lykke til til oss alle med å leve et mer fremtidsrettet og nøysomt år, hvor det som virkelig er viktig er i sentrum.

16 kommentarer leave one →
 1. mars 26, 2013 11:50 am

  Tusinde tak for de gode råd! Det er nogle rigtig gode sparetips, du har skrevet ned, og jeg vil helt sikkert prøve af efterleve de fleste af dem. Lad os håbe på en god økonomi her i 2013 🙂

  Hilsen din danske læser, Lisa

  • april 28, 2013 9:00 am

   Hyggelig med en dansk leser. Je jeg sparer til ny bil så jeg trenger virkelig disse rådene selv også. Lykke til.

 2. Anne-Kristine permalink
  april 18, 2013 10:26 am

  Gode sparetips! Skal definitivt prøve meg på nr 15. I min lille familie kjøper vi så mye unødvendig når vi handler. Jeg googla litt på budsjetter, og fant denne her: http://bedrefinans.no/gratis-personlig-budsjett/ Synes den virker veldig grei for meg og samboeren min 🙂

  • april 28, 2013 9:03 am

   Takk for linken til budsjett. Jeg fikk desverre ikke lastet den ned, men jeg er alltid interessert i nye ideer. Lykke til med nr. 15:-).

 3. januar 25, 2014 9:40 pm

  Veldig glad at finnes mennesker som deg som har slike verdier og deler de med andre.

  • januar 27, 2014 7:56 pm

   Takk det var hyggelig sagt. Er glad for at du mener det.

 4. august 4, 2014 9:12 pm

  Det er en app som gjør det veldig lett å bla igjennom alle tilbudene hver søndag kveld eller mandag morgen: http://mattilbud.com/

 5. Camilla permalink
  mars 21, 2015 7:22 pm

  Når det gjelder punkt nr 20, så forsvinner ikke varmen om du lar ovnsdøren stå lukket. Det bare tar lenger tid før varmen kommer ut i rommet 🙂 Så det er nok ingenting å spare der.

 6. Sparsmart permalink
  mars 30, 2015 11:59 pm

  Mange betaler mye mer enn nødvenig:

  Feks: har du internett å betaler mye for lite hastighet på ADSL burde du faktisk ta kontakt med leverandør eller konkurrent. I tilfelller så kan du betale mer enn dagens tilbud dersom du har latt fakturaen gå å flere år uten å se pris forandringer på nye enn ditt utgåtte dyre abnomment som du fortsatt har. Ute av 12mnd bindig? Vel da anbefalerer jeg deg å se etter nye leverandører/tilbud, du taper enorme summer på å beholde din leverandør i over lang tid. Kampanjer er til for å friste kundene! La deg friste med vett i hode.

  Din tv i dag er vel 399+-mnd. Men har konkurrenten biligere eller gratis mnd på no vis? Ja da må du vurdere altså! Du kan få mnd rabatter eller helt nytt utstyr!! Kansje den parabolen din kan bli ny? Dekoderen din? Ruter? Og annet.

  Mitt andre råd er også at du burde prute! Jeg ordnet rabatter både her og der å ble fort en 8000kr spart!

  Feks: riks tv i dag399+- canal digital parabol 399+- men også 3 mnd gratis første året for nye kunder ? Ja du var kunde for 5 år siden? Vel bytt da vel. Skap konkurranse, ring tilbake til riks tv og si hva Canal Digital tilbyr, kansje RiksTv gir deg enda bedre Tilbud for å beholde deg ? 😊 ops ikke altid Leverandøren din klarer å gi bedre!
  Husk du har angrefrister og kan ombestemme deg tydelig uansett. Etter løpende 12 mnd kansje du får en helt ny Tv antenne/utstyr av å bytte tilbake, evt gode rabbatt løsninger ? 😊

  Ok nok om det. Hvilke mnd i Året betaler du dyre fakturaer? Et tips Fordel forsikringer og alle store utgifter ut over årer. Det er kjedelig å betale Store summer i Desember når du kan betale halvparten ved å fordele/avlaste dem på forskjellige mnd. Ikke glem at vi har mange andre type abonomenter å se på, ikke bare tv og internett. Det gjelder alt mulig!

  Tlf reginger er kjedelige btw, skal du ringe kundesericd? Bruk mail eller Chat, 50 til 100kr sparer du på fakturaen din, som nevnt ovenfor kansje greit å ringe om du skal skape konkurranse.

  Uten om tema å mitt personlige syn på verden:
  Markedet i dag av produkter varer ikke evig….. Selv bilden din må ha nye deler, hadde en hver kjøpt en bil resten av livet ville bil produsenten ikke hatt mer å leve av.. Det er virkeligheten i mine øyne. Men det er nødvedig at det er sånn for at alt skal fungere! Btw, skulle du hatt en evig bil ville det vært en formue. Å en ny smart oppfinner i prisipppet.

 7. mai 29, 2017 1:19 pm

  Masse gode sparetips her. 😊

 8. mai 29, 2017 10:02 pm

  man kan også spare i fond 🙂

 9. juni 1, 2017 8:47 am

  Mangen gode tips her 😊Og så vil jeg personlig anbefale fond sparing enten til barna eller pensjon, sette av litt penger hver mnd.

Trackbacks

 1. Middag denne uken – middagsliste | Fremtidsrettet livsførsel
 2. 10 tips for å spare penger | Top 10 Beste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: