Gå til innhold

«Fra et evig perspektiv, så er vi alle ”nygifte” og har masse å lære»

mars 5, 2012

For at jeg skal ha det bra og fungere i optimalt i hverdagen så er jeg helt avhengig av å ha det bra med kjæresten min, mannen min, partneren min og vennen min – altså min ektemann. Mitt ekteskapelige forhold er det som er det viktigste for meg. I Ensign januar fant jeg denne artikkelen som jeg har oversatt nedenfor. Jeg synes den setter fokus på 10 viktige ting som vil hjelpe oss alle i våre ekteskap.

10 ideer for å berike ditt ekteskapelige forhold. (av Douglas Brinley)

Fordi jeg har brukt mitt arbeidsliv til å hjelpe par i å styrke deres ekteskap, har jeg lært at par som opplever ekteskapelige problemer ofte møter et tosidig problem: De har mistet Herren ånd i sitt forhold pga. stridigheter, og de utfører ikke de aktiviteter som ville ha brakt dem nærmere hverandre. Lykkelige gifte par gjør spesifikke ting for å holde ekteskapet levende og meningsfylt for begge partene. Følgende ideer kan hjelpe deg og din partner evaluere og berike forholdes deres.

Ha positive samtaler. Å dele opplevelser og dype følelser med hverandre er løsningen til de fleste ekteskapelige problemer. Par trenger tid til å bare snakke om ekteskap, familie, karriere, kirkekall, barn, menigheten, naboskapet, mål og mange andre temaer. Dere må begge føle dere komfortable med å dele tanker og følelser uten frykt for kritikk, følelse av underlegenhet eller bli ”kvalt”.

Vis hengivenhet. Vi trenger alle å føle oss elsket, verdsatt og ønsket. Omfavnelser, klemmer, kysser, holde hender, bry seg om hverandre og se hva den andre trenger, kan hjelpe par vise og føle den hengivenhet som er så viktig for gifte par.

Husk at dere er hverandres terapeuter. Ingen rådgiver eller en utenforstående kjenner dere to bedre enn dere gjør! Dere kjenner hva hverandre liker og ikke liker og hverandres styrke og svakheter. En god terapeut lytter oppmerksomt; sørger for nye perspektiver på situasjoner; gir kompliment for fremgang; er tålmodig, vennlig, og er ikke dømmende; og hjelper oss å tenke gjennom måter som gir bedre løsninger. Overfladiskhet dømmer forhold fordi et slikt grunt nivå av kommunikasjon kreerer ikke positive følelser mellom partnerne.

Vær ydmyk og kultiver Kristuslignende egenskaper. Når dere har en uenighet, forstå at dere begge har et ansvar for å løse den. Noen ganger er det vanskelig å se en situasjon fra den andre personens synsvinkel. Allikevel, med ydmykhet og vennlighet, kan dere jobbe sammen for å løse problemer på en måte som møter begges behov.

Gå på “date” ofte. Du og din partner trenger tid for å fornye deres forhold. Nytt perspektiver kommer når man tilbringer tid bort i fra hverdagen. Det betyr at å ”date’” er absolutt nødvendig. Hvis dere har barn og få ressurser, finn kreative måter å gå på ”date” på. For eksempel kan du spørre familie eller naboer om å passe barna mens dere drar på en miniferie. Dere kan bytte barnepass med andre par og ha forkjellige ”date” kvelder. Uansett så er en barnepasser billiger enn en skillsmisse.

Berik deres intime liv. Intimitet var designet av Herren som en hellig måte å fornye ekteskapspakter, sørger for terapi og holder kjærligheten i live. Det er nødvendig i en stressfull verden at dere to gleder dere over deres fysiske og følelsesmessige forhold. Intimitet skal ikke missbrukes. Dette er din partner, din kompanjong, betrodde, elsker og terapeut i en og samme person, og dere to skulle glede dere over det privilegium det er å dele deres maskuline og feminine trekk på en sunn måte. Selvsagt må deres forhold være sunt fra før hvis denne delen av ekteskapet skulle kunne pleies. Intimitet skulle ikke bli brukt som straff eller som et våpen til å såre den andre partneren eller som en belønning for “ god oppførsel”. Det er også viktig å ikke kreve en oppførsel som er anstøtelig for til partner. Det er bedre med kjærlig, vennlig påvrikning som tilveiebringer større enhet.

Tilbring tid med barn og barnebarn. Vær snill og vennlig mot barn. En hustru vil ha vanskeligheter med å føle hengivenhet mot sin ektemann hvis han ikke behandler deres barn pent eller er uvennlig mot dem. Dette gjelder også motsatt, hvis mor ikke behandler barna pent. Ektemenn og hustruer som tar en aktiv og positiv rolle i foreldrerollen fremelsker kjærlighet fra sine partnere.

Søk etter tilbakemeldinger og hjelp hverandre. Fra et evig perspektiv, så er vi alle ”nygifte” og har masse å lære. En ydmyk tilnærming til hverandre lar ektemenn og hustruer lære i fra hverandre. Å søke etter tilbakemeldinger fra din partner om hvordan du er og hvordan du kan forbedre deg, kan være akkurat det du trenger for å bli en bedre partner og foreldre. Husk at å insiterer på å ha rett, ikke er så viktig som å være forent (knyttet sammen) og ha ånden med deg.

Eliminer sinne. Sinne er en stor ødelegger av ekteskap og familier. Fremføring av temperament er ikke av Gud men av djevelen (se 3. Nephi 11:29-30). Hvis du blir sint når noe opprører deg, kan familiemedlemmene dine nøle med å dele sine dypeste følelser med deg.

Vær følsom med hverandres stressnivå. Generelt er det mødre som passer på at barna kommer seg til skolen og andre aktiviteter, fikser mat, passer på alles behov og tjenestegjør som familiens psykolog – i mange tilfeller, mesteparten av dagen. Den arbeidende partner kommer ofte hjem sliten og tømt. Dette kan gjøre at følesene er ekstra sårbare. Begge partnerne vil ha nytte av å forsøke å gjøre hjemkomsten til en positiv opplevelse for hverandre og barna. Det kan bety å ”legge igjen frustrasjoner uten for døren” på vei inn hjem, eller det kan bety å justere de daglige rutinene fra tid til annen for å imøtekomme en eller megge partnerne. Nøkkelen er å søke og støtte hverandre gjennom gode tider og gjennom vanskelige perioder.

I tilegg så er det her flere spesifikke ting par kan gjøre som gjennom kontinuerlig innsats, vil bringe lykke i hjemmet og invitere Ånden inn i våre liv:

  1. Knel ned sammen i bønn morgen og kveld for å kalle ned himmelens krefter til å velsigne ditt ekteskap.
  2. Studer skriften alene og sammen som en familie.
  3. Dra ofte sammen til tempelet.
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: